Relatiegeschenken en BTW/Belastingdienst

Relatiegeschenken en BTW Belastingdienst feature image 01

Samenvatting Artikel

Wil je relatiegeschenken aan jouw relaties geven? Of je nu een mok laat bedrukken, een pen of katoenen tassen, relatiegeschenken zijn altijd een leuke manier om je klanten te bedanken en weer wat aandacht op jouw bedrijf te vestigen. Maar hoe zit het precies met de kosten voor relatiegeschenken? Wanneer je een relatiegeschenk wilt geven, krijg je te maken met diverse regels rondom de BTW en belastingdienst. In dit artikel vertellen wij je dan ook alles over relatiegeschenken en de BTW/Belastingdienst. Lees snel verder voor meer informatie.

Wat is een relatiegeschenk?

Allereerst is het belangrijk te definiëren wat een relatiegeschenk precies is. Een relatiegeschenk is een incidentele (niet structurele) gift zonder tegenprestatie die wordt gegeven aan een bestaande klant. Je hebt ook wervingskosten voor potentiële klanten. Deze kosten vallen onder de bedrijfskosten. Met relatiegeschenken laat je jouw relaties weten dat je aan hen denkt, ze ondersteuning biedt of tevreden met ze bent. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van relatiemarketing. Relatiegeschenken zijn doorgaans gepersonaliseerd met een naam, logo of quote van je bedrijf of organisatie. Veel gegeven relatiegeschenken zijn pennen, mokken, shirts, waterflessen en katoenen tassen.

Relatiegeschenken en BTW

Als je relatiegeschenken koopt, dien je altijd BTW te betalen. Of je de BTW echter ook terug kunt vragen, hang van enkele punten af. Zo dient de ontvanger ook recht op BTW aftrek te hebben als hij of zij dit geschenk koopt. Is de ontvanger particulier, dan is dit niet zo. Echter is hier een uitzondering op. Stel dat het geheel bedrag per persoon per jaar niet meer dan € 227,- bedraagt, is je BTW altijd terug te vragen.

Wil je de zekerheid dat je relatiegeschenken aftrekbaar zijn, dan is het belangrijk om de totale kosten per klant niet hoger te laten oplopen dan € 227 per jaar. Houd je hier rekening mee, dan zit je in principe altijd goed.

Relatiegeschenken inkomstenbelasting

Ook is er nog de inkomstenbelasting. Volgens de inkomstenbelasting vallen alle relatiegeschenken onder de representatiekosten. Dit zijn ook wel kosten die je met jouw bedrijf of organisatie maakt om jouw bedrijf te presenteren. Deze vallen onder de gemengde kosten, wat maakt dat ze deels aftrekbaar zijn.

Werkkostenregeling

Verder is er nog de werkkostenregeling. Hier is sprake van als je bijvoorbeeld cadeaus of kerstpakketten aan je medewerkers schenkt. Dat is wanneer we spreken over de werkkostenregeling, ofwel WKR. Hiertoe behoort alles wat je aan je werknemers geeft tot aan het loon. Een werknemer kan hier ook privé voordeel bij hebben. Hier is een speciale vrije ruimte voor, waarin alles onbelast gegeven mag worden aan de werknemer. De vrije ruimte is sinds 2020 verhoogd naar 1,7 % van de loonsom van alle medewerkers, hetzij deze onder de € 400.000,- valt. Boven de € 400.000,- is er sprake van een vrije ruimte van 1,18%.

Je weet nu precies hoe de regels gelden omtrent relatiegeschenken met betrekking tot de BTW en de omzetbelasting. Ook weet je wat de werkkostenregeling inhoudt. Wij wensen je veel succes met het uitzoeken en laten maken van de leukste relatiegeschenken voor jouw relaties!

Meer blogartikelen over relatiegeschenken